perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kiertoilmatakka vai varaava?

Meillä alkaa olla kiire valita takka. Takka sijoittuu meillä olohuoneen ja ruokailutilan väliin, eli läpiluukullinen malli on haussa, tämäntyylinen suurin piirtein (kuva Takkamaailma):


Oikeastaan kyseinen merkki (STÛV) on meillä myös harkinnassa, tosin meillä se tulisi hieman korkeampana ja leveämpänä. Korkeampana sen vuoksi, että hormi lähtee takan sivusta, jolloin tulipesän yläpuolella täytyy olla tilaa hormiliitokselle. Käytännössä pituus asettuu n. 180 cm:n tietämiin.

Kaikilla tuntuu olevan vahva mielipide varaavan takan puolesta, mutta oikeastaan kellään ei ole oikeasti edes kokemusta kiertoilmatakasta. Jossain on tullut esiin, että kivitalossa kiertoilmatakka on hyvä valinta, koska kivi itsessään sitoo lämpöä tehokkaasti itseensä, toisin kuin puu. Kiertoilmatakkahan vapauttaa lämmön heti takkaa poltettaessa huoneilmaan, muttei varastoi sitä itseensä. Lisäksi minua miellyttää ajatus, että tulta voi polttaa monta tuntia, jolloin talla olisi todellinen tunnelmanluoja. Tietenkin varaava takka on hyvä lämmönlähde, mutta kuulemma sopii huonosti kaukolämmön ja lattialämmityksen kaveriksi. Tiedä sitten ketä uskoo... Tämän viikonlopun aikana täytyy tehdä päätös siitä onko takka a) kiertoilma vai b) varaava. Sen perusteella sitten tulee päätös siitä, muurataanko se mallin mukaan (varaava) vai ostammeko tietyn takan valmiina (esim. Stuv). Eihän tuo Stuv mikään ilmainenkaan ole...

Jos jotain positiivista, niin sentään hormi saatiin päätettyä eilen! Meille ei sitten kuitenkaan tule kuvassakin hieman näkyvää Härmä-airin rosteripiippua. Siitä olisi ehkä kuitenkin tullut liian hallitsevan näköinen, kun piippu nousee noin neljään metriin ja takka itsessään ei ole kovin massiivinen. Yksikerroksisessa tilassahan tuollainen hormi on tosi kaunis! Meille tulee muurattava valmishormi, itse asiassa tuplahormi. Se mahdollistaa toisen takan laittamisen yläkertaan joskus, vaikka se onkin hyvin epätodennäköistä. Meillä takka tulee nojaamaan pieneen seinänpätkään (n. 15x75cm muistaakseni), joka nousee aivan ylös asti kahden kerroksen verran. Hormi tulee siis nojaamaan tähän seinänpätkään, jolloin vaikutelma on melko massiivinen. Tosin kun hormi ja seinä ovat yhdessä, sulautuvat ne näppärästi yhdeksi pilariksi. Tosin melko massiiviseksi sellaiseksi!

Päätöksiä, päätöksiä! Se olkoon meidän tämän viikonlopun teema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti